rehab

Rehabilitáció - rotátorköpeny szakadás

Rotátorköpeny varrat műtét utáni rehabilitációs tanácsok

• A műtét után az operált kart négy-hat hétig kartartóban rögzítjük. Ebben az időszakban a kartartót éjjel-nappal viselni kell. Az időtartamot a szakadás mértéke, a választott műtéttechnika, a rekonstrukció típusa és az operáló orvos szemlélete egyaránt befolyásolja. A kartartó viselése biztosítja a helyreállított szövetek védelmét, valamint a gyógyuláshoz szükséges nyugalomba helyezést. A kartartó elhagyását orvosával vagy gyógytornászával egyeztetve, fokozatosan végezze!
  • A kartartót úgy kell felhelyezni, hogy a vállunkat ellazítjuk, kényelmesen elhelyezzük, majd a tépőzáras rögzítőkkel a testünkhöz erősítjük. A kartartó felhelyezése akkor megfelelő, ha huzamosabb ideig panasz nélkül tudjuk viselni. A leggyakoribb hiba, hogy aktívan próbáljuk megtartani az operált végtag súlyát, nem engedjük bele a tartóba, aminek következtében hamar kialakul az azonos oldali vállövi és nyaki fájdalom.
  • A kartartót naponta több alkalommal le lehet venni, hogy a tisztálkodást, öltözködést és a szükséges gyógytorna gyakorlatokat el tudja végezni. Amíg a kartartót nem viseli, kérjük, hogy csak a gyógytornásszal egyeztetett mozdulatokat és gyakorlatokat végezze!
  • A beavatkozás utáni első napokban a műtéti terület 15-20 perces jegelése naponta néhány alkalommal jótékony hatású lehet. A fagyási sérülések elkerülése érdekében a jeget ne közvetlenül a bőrre tegyük, hanem egy törülközőn, vagy hasonló vastagabb ruhadarabon keresztül érintkezzen a bőrrel!

Rehabilitáció - ütközéses szindróma

Arthroscopos acromionplastica utáni rehabilitációs tanácsok

• A műtét után az operált kart 5-10 napig kartartóban rögzítjük. Ebben az időszakban a kartartót éjjel-nappal viselni kell. A kartartó viselése biztosítja a helyreállított szövetek védelmét, valamint a gyógyuláshoz szükséges nyugalomba helyezést. A kartartó elhagyását orvosával vagy gyógytornászával egyeztetve, fokozatosan végezze!

Rehabilitáció - vállízületi instabilitás

Módosított Latarjet-műtét utáni rehabilitációs tanácsok

• A műtét után az operált kart két hétig kartartóban rögzítjük. Ebben az időszakban a kartartót éjjel-nappal viselni kell. A kartartó viselése biztosítja a helyreállított szövetek védelmét, valamint a gyógyuláshoz szükséges nyugalomba helyezést. A kartartó elhagyását orvosával vagy gyógytornászával egyeztetve, fokozatosan végezze!
  • A beavatkozás utáni első napokban a műtéti terület 15-20 perces jegelése naponta néhány alkalommal jótékony hatású lehet. A fagyási sérülések elkerülése érdekében a jeget ne közvetlenül a bőrre tegyük, hanem egy törülközőn, vagy hasonló vastagabb ruhadarabon keresztül érintkezzen a bőrrel.
A rehabilitáció menete

Rehabilitáció - vállízületi instabilitás 2.

Arthroszkópos Bankart-műtét utáni rehabilitációs tanácsok

• A műtét után az operált kart három-hat hétig kartartóban rögzítjük. Ebben az időszakban a kartartót éjjel-nappal viselni kell. Az időtartamot a sérülés mértéke, a rekonstrukció és az operáló orvos szemlélete egyaránt befolyásolja. A kartartó viselése biztosítja a helyreállított szövetek védelmét, valamint a gyógyuláshoz szükséges nyugalomba helyezést. A kartartó elhagyását orvosával vagy gyógytornászával egyeztetve, fokozatosan végezze!