rehab

Rehabilitáció - vállízületi instabilitás 2.

Nyomtatás E-mail

Arthroszkópos Bankart-műtét utáni rehabilitációs tanácsok

 • A műtét után az operált kart három-hat hétig kartartóban rögzítjük. Ebben az időszakban a kartartót éjjel-nappal viselni kell. Az időtartamot a sérülés mértéke, a rekonstrukció és az operáló orvos szemlélete egyaránt befolyásolja. A kartartó viselése biztosítja a helyreállított szövetek védelmét, valamint a gyógyuláshoz szükséges nyugalomba helyezést. A kartartó elhagyását orvosával vagy gyógytornászával egyeztetve, fokozatosan végezze!
 • A kartartót úgy kell felhelyezni, hogy a vállunkat ellazítjuk, kényelmesen elhelyezzük, majd a tépőzáras rögzítőkkel a testünkhöz erősítjük. A kartartó felhelyezése akkor megfelelő, ha huzamosabb ideig panasz nélkül tudjuk viselni. A leggyakoribb hiba, hogy aktívan próbáljuk megtartani az operált végtag súlyát, nem engedjük bele a tartóba, aminek következtében hamar kialakul az azonos oldali vállövi és nyaki fájdalom.
 • A kartartót naponta több alkalommal le lehet venni, hogy a tisztálkodást, öltözködést és a szükséges gyógytorna gyakorlatokat el tudja végezni. Amíg a kartartót nem viseli, kérjük, hogy csak a gyógytornásszal egyeztetett mozdulatokat és gyakorlatokat végezze!
 • A beavatkozás utáni első napokban a műtéti terület 15-20 perces jegelése naponta néhány alkalommal jótékony hatású lehet. A fagyási sérülések elkerülése érdekében a jeget ne közvetlenül a bőrre tegyük, hanem egy törülközőn, vagy hasonló vastagabb ruhadarabon keresztül érintkezzen a bőrrel.

A rehabilitáció menete

A rehabilitációt három szakaszra bontjuk, az egyes fázisokba való átlépést a műtét óta eltelt idő, illetve az Ön aktuális állapota (fájdalom, elért mozgásterjedelmek, stb.) egyaránt meghatározza.

A műtétet követő naptól a 3. hét végéig:

 • Az operációt követő első napon gyógytornásza megmutatja Önnek a kartartó helyes felvételének és beállításának módját, a fentebb leírtaknak megfelelően.
 • A műtött végtag keringésének támogatása és a mozgásbeszűkülés elkerülése érdekében végezzük rendszeresen a kéz pumpagyakorlatait, mozgassuk át ujjainkat és csuklónkat, illetve a kartartó levételekor aktívan nyújtsuk-hajlítsuk könyökünket!
 • A kartartó levételekor minden alkalommal végezzünk néhány percig ingagyakorlatot:

Ingagyakorlat – A gyakorlatot végezheti állva vagy ülve egyaránt. Hajoljon előre úgy, hogy a felsőtestével körülbelül 45-50 fokban dől előre, miközben az egészséges karjával megtámaszkodik valamin! A törzsét óvatosan hintáztassa előre-hátra úgy, hogy közben hagyja, hogy a kinyújtott karja aktív izomerő nélkül, passzívan kövesse a felsőtest mozgásait!

 • Az operált kart passzívan a kötélhúzó gyakorlat segítségével is mozgathatjuk:

kep2

 • Az első szakasz lényeges célja a megengedett mozgástartományok visszanyerése – ez arthroszkópos Bankart-műtétet követően maximum 90°-os előre emelést, 45° oldalra emelést és 0°-os kiforgatást (rotációs középhelyzetig) A törzs mögötti mozdulatok tilosak!

rotator04 300x253 rotator03 300x256 rotator03 300x256

 • A mozgástartomány visszaszerzését szolgálja az a speciális nyújtó gyakorlatsor, melyet összekulcsolt kézzel, kezdetben háton fekve, majd ülve végzünk. A gyakorlat ún. asszisztált aktív gyakorlat, mivel az ép kézzel segítjük az operált kar mozgását, ugyanakkor az érintett oldali karunk is dolgozik. Egy alkalommal csak egyszer végezzük a nyújtást, a nagyobb ismétlésszám ugyanis az ízület túlterheléséhez vezethet! Kezdetben napi 3-4 alkalommal, később 8-9 alkalommal (óránként) végezzük a gyakorlatot! A gyakorlatsor elemeit gyógytornász tanítja meg, ám az Ön otthoni feladata lesz a gyakorlatok rendszeres végzése!

rotator03 300x256 rotator04 300x253

Nyújtó alapgyakorlat fekve – Feküdjünk a hátunkra, lábainkat húzzuk talpra! Két kezünket kulcsoljuk össze és enyhén hajlított könyökökkel vigyük fájdalomhatárig a kezeket, majd az ujjaktól indítva nyújtózzunk meg, végül ismét hajlított könyökökkel engedjük vissza a karokat a köldökhöz! A gyakorlat során az operált kar is aktív.

 • Eszközök (pl. bot, szalag, labda) segítségével is segíthetjük az operált kar mozgásait:

rotator04 300x253

Bottal végezhető gyakorlatok – Egy bot segítségével az ép oldali karjával mozgassa az operált oldali vállát. Amennyiben a gyakorlatokat fekvő helyzetben végzi, tehet az operált oldalon a könyöke és a felkarja alá egy párnát vagy egy összehajtott törülközőt, hogy ne feszüljön hátra a válla! A feladatokat mindig lassan, a megengedett mozgástartományon belül, az operált vállat teljesen ellazítva végezze, így a mozgások fájdalommentesen gyakorolhatóak!

 • Már a rehabilitáció e kezdeti szakaszában is fontos a testtartás megfelelő beállítása, a lapockák mozgékonyságának és stabilitásának fejlesztése. Ezért lényeges a lapockazáró gyakorlatok rendszeres végzése – ülve vagy állva, kartartóban vagy nélküle, lehetőség szerint tükör előtt, a vállöv helyes beállítása mellett.

rotator06 241x300 rotator04 300x253

Lapockazárás – Álljunk egyenesen, vállainkat engedjük le, majd húzzuk hátra a vállakat és próbáljuk meg lapockáinkat közelíteni egymáshoz! A gyakorlatot ülve, illetve kartartóban is végezhetjük.

Második szakasz (a kartartó elhagyásától a műtétet követő 3. hónapig):

 • A kartartó elhagyását követően megkezdhető a váll körüli izmok aktív tornája változatos eszközökkel (bot, labda, szalag, stb.) és helyzetekben.
 • Ebben a szakaszban megkezdhetőek a vízben végzett
 • A műtétet követő héttől a kar 120-130°-ig előre-, 60°-ig pedig oldalra emelhető. A 6. hét végére a kar már 30-40°-ig kiforgatható, majd a 6. héttől ez 40-50°-ra növelhető. Ebben az időszakban (a műtétet követő 3 hónapon belül) a torna és a hétköznapi tevékenységek során kezünk maradjon látóterünkön belül!

rotator04 300x253 rotator03 300x256 rotator03 300x256

Harmadik szakasz (3. hónaptól a 6. hónapig):

 • A rehabilitáció utolsó szakaszának célja a mozgástartományok további növelése és az izmok megerősítése.
 • Amennyiben a kart már 130-150°-ig tudjuk emelni, ülve folytathatjuk a nyújtó gyakorlatok végzését:

rotator04 300x253 rotator03 300x256

Nyújtó gyakorlat ülve – Egy támlás széken, a lapockákat megtámasztva üljünk, majd összekulcsolt kezeinket a köldöktől indítva, hajlított könyökökkel vigyük a fej fölé! A véghelyzetet megérezve nyújtózzunk meg, majd hajlított könyökökkel engedjük le a karokat!

rotator04 300x253 rotator03 300x256

A következő lépésben a kezeket vigyük egészen a fej mögé, és innen végezzük a nyújtást! A nyújtást lefelé- és felfelé néző tenyerekkel (jobb oldali kép) is végezzük el!

rotator04 300x253 rotator03 300x256

Végül a fentieket kiegészítjük a könyökök nyitásával (bal oldali kép) és zárásával (jobb oldali kép). A teljes gyakorlatsor tehát a következő: a kezeket a fej mögé visszük, a könyököket hátrahúzzuk, elöl összezárjuk, végül lefelé- és felfelé néző tenyerekkel megnyújtózunk.

 • Ebben a szakaszban egyre nagyobb szerep jut az izomerősítésnek különböző eszközökkel (súly, szalag, labda, stb.) és a sportágspecifikus gyakorlatoknak.
 • A rehabilitáció akkor tekinthető befejezettnek, ha a kar mozgásai ismét teljessé és fájdalommentessé válnak, illetve a műtött végtag izomereje sem marad el számottevően a másik karhoz képest. Arthroszkópos Bankart-műtétet követően a rehabilitáció általában 6 hónapot vesz igénybe, sporttevékenység csak ezután kezdhető meg.

Láz, erős fájdalom, duzzanat esetén konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával! Óvakodjon a túlterheléstől! A rosszul kivitelezett, túl aktív torna fájdalmas, nem vezet eredményre! Fontos, hogy a gyakorlatokat – különösen a betanulás időszakában – gyógytornász irányításával végezze!