protetika

Vállízületi protetika

A vállízületi endoprotézis beültetése több pathológiában lehet indokolt: arthrosis, rheumatoid arthritis, traumás esetek (friss, idült). A pathologia függvényében több protézis típus közül választhatunk: anatómiai protézis (totál vagy hemi), reverse (Delta) protézis és felszínpótló protézis.
Osteoarthrosisban általában anatómiai protézis kerül beültetésre. Totál endoprotézisről beszélünk, amikor mind a humeralis, mind a glenoidalis komponenseket művi ízfelszínekkel helyettesítjük. Az anatómiai protézis beültetésének feltétele az ép rotátor köpeny, amely a protézis megfelelő functióját biztosítja.
Amennyiben rotátor köpeny károsodás talaján kialakult arthropáthiával állunk szemben, akkor delta protézis beültetése indokolt. Ezen protézis lényege, hogy a humerus fejet jelentő félgömb a vápa helyére, míg a vápát jelentő protézis komponens a felkar fej helyére kerül. Ezen protézis működését, tekintettel, hogy a rotátor köpeny károsodott, a delta izom fogja végezni. Abeültetés alapfeltétele a n. axillaris épsége.
Minimális csontvesztéssel jár a felszínpótló protézis, főleg fiatal betegek osteoarthropátiája esetén. Tekintettel a kisebb csontvesztésre, a későbbi revízió is könnyebb.
Traumás eseteknél acut és krónikus állapotokat kell elkülöníteni. Acut esetben általában, ha törés jellegénél fogva protézis beültetés szükséges, anatómiai hemiprotézis a választandó megoldás, rotátor köpeny hiány esetén a már említett Delta protézis. Inveterált, rossz helyzetben gyógyult töréseknél, tekintettel, hogy ez az állapot a rotátor köpenyt károsítja, általában reverse protézis beültetés szükséges.

VÁLLÍZÜLETI ARTHROSIS

Arthrosis azon állapotot jelenti, amikor az ízfelszíneket alkotó üvegporc degenerálódik, feltöredezik, ezáltal az ízfelszín egyenetlenné válik, széli részeken felrakódások jelennek meg. Ebből adódnak a tünetei is a kórcsoportnak: fájdalom, mely kezdetben mozgáskor van jelen, később állandósul, valamint a mozgásbeszűkülés.
Álatlában az 50 év feletti populációt éronti, fiataloknál posttraumás állapotokban találkozunk a kórképpel. Az arthrosis lehet primér (nem ismerjük az okát) és secunder. Secunder módon kialakulhat rotátor köpeny hiányos állapotokban, posttraumás esetekben, instabilitásban.
Kezelése kezdetben fájdalomcsillapítás, nem steroid gyulladáscsökkentők, fiziotherapia, előrehaladott esetekben a műtét (protézis beültetés).

rotator04 300x253 rotator03 300x256 rotator03 300x256