rehab

Rehabilitáció - ütközéses szindróma

Nyomtatás E-mail

Arthroscopos acromionplastica utáni rehabilitációs tanácsok

 • A műtét után az operált kart 5-10 napig kartartóban rögzítjük. Ebben az időszakban a kartartót éjjel-nappal viselni kell. A kartartó viselése biztosítja a helyreállított szövetek védelmét, valamint a gyógyuláshoz szükséges nyugalomba helyezést. A kartartó elhagyását orvosával vagy gyógytornászával egyeztetve, fokozatosan végezze!
 • A kartartót úgy kell felhelyezni, hogy a vállunkat ellazítjuk, kényelmesen elhelyezzük, majd a tépőzáras rögzítőkkel a testünkhöz erősítjük. A kartartó felhelyezése akkor megfelelő, ha huzamosabb ideig panasz nélkül tudjuk viselni. A leggyakoribb hiba, hogy aktívan próbáljuk megtartani az operált végtag súlyát, nem engedjük bele a tartóba, aminek következtében hamar kialakul az azonos oldali vállövi és nyaki fájdalom.
 • A kartartót naponta több alkalommal le lehet venni, hogy a tisztálkodást, öltözködést és a szükséges gyógytorna gyakorlatokat el tudja végezni.
 • A beavatkozás utáni első napokban a műtéti terület 15-20 perces jegelése naponta néhány alkalommal jótékony hatású lehet. A fagyási sérülések elkerülése érdekében a jeget ne közvetlenül a bőrre tegyük, hanem egy törülközőn, vagy hasonló vastagabb ruhadarabon keresztül érintkezzen a bőrrel!

A rehabilitáció menete

A műtétet követő első 2 hét:

 • Az operációt követő első napon gyógytornásza megmutatja Önnek a kartartó helyes felvételének és beállításának módját, a fentebb leírtaknak megfelelően.
 • A műtött végtag keringésének támogatása és a mozgásbeszűkülés elkerülése érdekében végezzük rendszeresen a kéz pumpagyakorlatait, mozgassuk át ujjainkat és csuklónkat, illetve a kartartó levételekor aktívan nyújtsuk-hajlítsuk könyökünket!
 • A kartartó levételekor minden alkalommal végezzünk néhány percig ingagyakorlatot:

Ingagyakorlat – A gyakorlatot végezheti állva vagy ülve egyaránt. Hajoljon előre úgy, hogy a felsőtestével körülbelül 45-50 fokban dől előre, miközben az egészséges karjával megtámaszkodik valamin! A törzsét óvatosan hintáztassa előre-hátra úgy, hogy közben hagyja, hogy a kinyújtott karja aktív izomerő nélkül, passzívan kövesse a felsőtest mozgásait!

 • Az operált kart passzívan a kötélhúzó gyakorlat segítségével is mozgathatjuk:

kep2

Emellett elkezdhető az a speciális nyújtó gyakorlatsor, melyet összekulcsolt kézzel, kezdetben háton fekve, majd ülve végzünk. A gyakorlat ún. asszisztált aktív gyakorlat, mivel az ép kézzel segítjük az operált kar mozgását, ugyanakkor az érintett oldali karunk is dolgozik. Egy alkalommal csak egyszer végezzük a nyújtást, a nagyobb ismétlésszám ugyanis az ízület túlterheléséhez vezethet! Kezdetben napi 3-4 alkalommal, később 8-9 alkalommal (óránként) végezzük a gyakorlatot! A gyakorlatsor elemeit gyógytornász tanítja meg, ám az Ön otthoni feladata lesz a gyakorlatok rendszeres végzése!

rotator04 300x253 rotator03 300x256

Nyújtó alapgyakorlat fekve – Feküdjünk a hátunkra, lábainkat húzzuk talpra! Két kezünket kulcsoljuk össze és enyhén hajlított könyökökkel vigyük fájdalomhatárig a kezeket, majd az ujjaktól indítva nyújtózzunk meg, végül ismét hajlított könyökökkel engedjük vissza a karokat a köldökhöz! A gyakorlat során az operált kar is aktív.

 • Amennyiben a kart már 130-150°-ig tudjuk emelni, ülve folytathatjuk a nyújtó gyakorlatok végzését:

rotator06 241x300 rotator04 300x253

Nyújtó gyakorlat ülve – Egy támlás széken, a lapockákat megtámasztva üljünk, majd összekulcsolt kezeinket a köldöktől indítva, hajlított könyökökkel vigyük a fej fölé! A véghelyzetet megérezve nyújtózzunk meg, majd hajlított könyökökkel engedjük le a karokat!

rotator06 241x300 rotator04 300x253

A következő lépésben a kezeket vigyük egészen a fej mögé, és innen végezzük a nyújtást! A nyújtást lefelé- és felfelé néző tenyerekkel (jobb oldali kép) is végezzük el!

rotator06 241x300 rotator04 300x253

Végül a fentieket kiegészítjük a könyökök nyitásával (bal oldali kép) és zárásával (jobb oldali kép). A teljes gyakorlatsor tehát a következő: a kezeket a fej mögé visszük, a könyököket hátrahúzzuk, elöl összezárjuk, végül lefelé- és felfelé néző tenyerekkel megnyújtózunk.

 • Háton fekvő vagy ülő helyzetben az operált kar emelését segíthetjük eszközök (bot, szalag) segítségével. A gyakorlatokat fájdalomhatárig végezhetjük.

rotator06 241x300 rotator04 300x253

Bottal végezhető gyakorlatok – Egy bot segítségével az ép oldali karjával mozgassa az operált oldali vállát. Amennyiben a gyakorlatokat fekvő helyzetben végzi, az operált oldalon a könyöke és a felkarja alá tehet egy párnát vagy egy összehajtott törülközőt, hogy ne feszüljön hátra a válla! A feladatokat mindig lassan, az operált vállat teljesen ellazítva végezze, így a mozgások fájdalommentesen gyakorolhatóak!

 • Már a rehabilitáció e kezdeti szakaszában is fontos a testtartás megfelelő beállítása, a lapockák mozgékonyságának és stabilitásának fejlesztése. Ezért lényeges a lapockazáró gyakorlatok rendszeres végzése – ülve vagy állva, kartartóban vagy nélküle, lehetőség szerint tükör előtt, a vállöv helyes beállítása mellett.

Lapockazárás – Álljunk egyenesen, vállainkat engedjük le, majd húzzuk hátra a vállakat és próbáljuk meg lapockáinkat közelíteni egymáshoz! A gyakorlatot ülve, illetve kartartóban is végezhetjük.

rotator06 241x300 rotator04 300x253

A műtétet követő 3.-4. hét:

Elkezdhető a váll aktív tornája az összes mozgásirányban, fájdalomhatárig. Az aktív torna során számos eszköz használható (pl.: labda, bot, szalag), illetve elkezdhetőek a vízben végzett gyakorlatok. A mozgástartomány visszaszerzését segítik a következő gyakorlatok:

A kar beforgatását fokozó nyújtó gyakorlat – Műtött karunkkal a nyúljunk hátunk mögé, tenyerünk kifelé nézzen, és ép kezünkkel segítve próbáljuk meg felfelé csúsztatni az érintett kezet, majd 10-15 mp-ig megtartani az elért helyzetet!

rotator16

A váll hátsó részének nyújtása – Operált karunkat keresztezzük testünk előtt, kezünket tegyük az ellenoldali vállunkra és ép kezünkkel toljuk hátra az érintett oldali könyökünket!

rotator16

Elülső képletek nyújtása – Érintett oldali karunkat emeljük oldalra, könyökünket derékszögben hajlítsuk be, és kezünkkel támaszkodjunk meg! Egyenes törzzsel kissé dőljünk előre, míg a váll első részének feszülését nem érezzük, majd az elért helyzetet 10-15 mp-ig tartsuk meg!

A műtétet követő 6.-8. hét:

Célunk ekkorra a teljes mozgástartomány elérése, minden mozgásirányban (előre- és oldalra emelés, ki- és beforgatás), majd az izmok megerősítése, és fokozatos visszatérés a sporthoz.

Láz, erős fájdalom, duzzanat esetén konzultáljon orvosával vagy gyógytornászával! Óvakodjon a túlterheléstől! A rosszul kivitelezett, túl aktív torna fájdalmas, nem vezet eredményre! Fontos, hogy a gyakorlatokat – különösen a betanulás időszakában – gyógytornász irányításával végezze!